Skip to content

6 december 2016 – Cobouw: ‘Eigen vindingen werken het best’

John Blijleven (42) is koppensneller én mede-eigenaar van een familiebedrijf. Hij vertelt over de kneepjes van het vak.

Als mede-eigenaar van een familiebedrijf zin ik altijd op betere arbeidsomstandigheden. Zo ontstond het idee voor de eerste afwijkende maat kraker in de kerk tijdens de communie van het nichtje van mijn vrouw.

Ik doe er alles aan om palen maar niet met de hand te hoeven snellen. Het is zwaar en intensief werk. Gemiddeld kraak je dertig tot veertig palen per dag. Met de luchthamer sloop je er hooguit 10 en dan moet het puin ook nog opgeruimd worden.

Eigen oplossingen voor problemen op het werk zijn vaak de beste. Wij hebben als eerste bedrijf een hydraulisch zaagsysteem ontwikkeld met een hydrotol. Vanuit het principe dat lucht (luchtslijptol)’s winters bevriest en olie niet. Je kunt lucht ook niet zo sterk comprimeren als olie. Aan oliedruk, zeg ik altijd, heb je meer dan aan een hoge bloeddruk.Verder hebben we als eerste de beitels aangepast aan de wapening in de palen, want iedere palenfabriek verwerkt de wapening anders. Vroeger snelde je een meter paal. Nu komt alleen in de slotfase de luchthamer er nog aan te pas voor de laatste 5 centimeter. Dat heeft het werk een stuk minder zwaar gemaakt.

We hebben ook zelf een diepwandkraker ontwikkeld om diepwanden sneller en geluidloos te slopen. Met die kraker knip je eenvoudig het beton weg tussen de wapeningen. Met al die grote brokken om je heen lijkt het wel of je in een marmergroeve staat.

Bij koppensnellen komt veel stof vrij. Wij zijn het eerste bedrijf met stofverneveling op de palenkrakers. Onder druk wordt er water op de kraker gespoten. Dankzij de nevel slaat 80 tot 90 procent van het stof neer. Dat is wel zo gezond voor de mensen die in de put werken. Met deze verbetering hebben wij op de IXAS de prijs voor het Beste Veiligheidsidee gewonnen.

Publicatie door Peter de Lange op 6 dec 2016 in Cobouw.

Back To Top