Skip to content

Windfarm De Zuidlob Zeewolde

Windfarm De Zuidlob Zeewolde wordt het grootste on-shore windmolenpark in Nederland.

Vroom heit meer dan 1100 Vibro-palen ø457/510 voor de fundatie en verankering van de windmolenvoeten, ruim 550 prefab betonpalen vierkant 350 en 400 voor de onderheide afstempelingen in de opstelplaats van de grote telekranen die de windmolens gaan installeren en zo’n 150 houten palen voor het tijdelijk opvangen van hulpconstructies.

De vibro-palen hebben aan wapening 10ø16 en de vierkante palen 8ø16.

Blijleven Sloopwerken heeft alle palen ingezaagd en handmatig gesneld, de bovenkant van de windmolenvoeten gebouchardeerd voor betere aanhechting en ruim 2000 gaten geboord en stekken verlijmd. Zo is er op deze bouw 1 aanspreekpunt voor alle betonbewerking.

Vanaf mei 2013 oogsten zo’n 63 boeren nabij Zeewolde niet alleen graan maar ook windenergie. Samen met Nuon realiseren zij op hun landerijen de windfarm De Zuidlob. In totaal worden 36 molens geïnstalleerd met een gezamenlijke capaciteit van 122,4 Megawatt. Goed voor groene stroom aan zo’n 88.000 huishoudens en de kwalificatie: grootste windmolenpark van Nederland.
De molens hebben een hoogte van 100 m en worden in drie lijnen opgesteld. In totaal staan er in Flevoland bijna 600 windmolens, en 255 daarvan staan rond Zeewolde.

Strikte regels

De bouw van windmolens is gebonden aan strikte procedures en regels wat het uitvoeren van de diverse werkzaamheden betreft. Er wordt op toegezien dat alles volgens de planning, veilig en volgens de milieuafspraken verloopt.

Op dit project loopt een speciaal aangestelde BHV-er rond die erop toeziet dat alles tip top in orde volgens de gestelde richtlijnen wordt uitgevoerd. En omdat de bouwlocaties niet van twee kanten benaderbaar zijn vraagt de planning en logistiek extra aandacht omdat meerdere partijen tegelijk aan dit project werken.

Back To Top